Carpaal Tunnel Syndroom

Meer informatie over Carpaal Tunnel Syndroom

Bij Carpaal Tunnel Syndroom is er spraken van een beklemming van de zenuw die door de pols naar de hand loopt. Aan de palmzijde van de pols bevind zich een tunnel waar verschillende buigpezen, maar ook een zenuw doorheen lopen. Wanneer de druk hoog genoeg is, kan de zenuw worden bekneld waardoor pijn, tintelingen, doofheid en krachtverlies ontstaan. De meeste mensen hebben vooral ’s nachts last van deze symptomen.

De oorzaak van Carpaal Tunnel Syndroom is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat door hormoonschommelingen meer vocht kan worden vastgehouden. Dit vocht kan een oorzaak zijn van de klachten.
Daarnaast kan het herhaaldelijk aannemen van een gebogen positie in de pols ook deze klachten geven.

Wanneer de klachten optreden tijdens de zwangerschap, zullen deze vanzelf afnemen en verdwijnen na de bevalling.

In veel andere gevallen zal ook geprobeerd worden om de klachten zonder operatieve ingreep te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld door een spalk te maken voor de nacht, of door een injectie te zetten. Door deze injectie neemt de zwelling, en uiteindelijk ook de beknelling af. Over het algemeen moet er verbetering worden gevoeld binnen een periode van vier tot zes weken. Hoe lang het duurt voor de klachten volledig weg zijn, is verschillend per persoon.

Wanneer deze methoden geen effect hebben zal er worden besloten om operatief te behandelen. Na een operatie zijn de hierboven genoemde symptomen vaak al snel verdwenen, maar rond het litteken kunnen er nog enkele maanden pijnlijke steken optreden. Het kan ook enkele maanden duren voor de werkzaamheden weer hervat mogen worden.

Bij een normaal en goed herstel zullen er geen gevolgen zijn.
In sommige ernstige gevallen kan het zijn dat de klachten terugkomen en de operatie opnieuw moet worden uitgevoerd.

De handtherapeut kan voor u en (nacht)spalk maken om de pols rust te geven waardoor de druk op de Carpale Tunnel afneemt. Daarnaast zijn er enkele oefeningen en adviezen waarmee de circulatie en de ruimte in de tunnel kunnen worden bevorderd.
Ook het behandelen van het litteken is mogelijk.

Soms is er behoefte aan intensieve begeleiding, en soms is het al voldoende om op een lage frequentie af te spreken.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

U kunt zelf al proberen om de pols zo veel mogelijk te ontzien. Probeer belastende activiteiten zoals tillen of kracht zetten te vermijden. En probeer tijdens het slapen te voorkomen dat u op de pols gaat liggen.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.