Duizeligheid / BPPD

Meer informatie over duizeligheid:

Bppd is de afkorting voor benigne paroxismale positie duizeligheid, een paar moeilijke woorden die staan voor positieduizeligheid. Deze duizeligheid komt op bij snelle bewegingen van het hoofd, bijvoorbeeld bij het draaien in bed, vooroverbuigen of omhoog/achterom kijken. Soms kunt u daar ook misselijk bij zijn, maar de duizeligheid neemt ook weer binnen enkele minuten af.

BPPD zit in het evenwichtsorgaan. In dit orgaan zitten 3 halfcirkelvormige buisjes met vloeistof die ervoor zorgen dat uw hersenen bewegingen of houdingen registreren. Bij positieduizeligheid zit er gruis in deze buisjes wat ervoor zorgt dat de vloeistof niet goed door kan lopen en er een verstoring in het evenwicht ontstaat.

De duizeligheid gaat meestal binnen 4 weken vanzelf weer over. Echter met behandeling kan dit veel sneller gaan.

Er zijn geen ernstige gevolgen bij positieduizeligheid. Wel is het belangrijk om goed in de gaten te houden of er geen andere klachten bijkomen als hevige hoofdpijn, krachtsverlies in armen en/of benen of moeilijk praten en slikken. In dit geval is het belangrijk contact op te nemen met de huisarts.

Bij positieduizeligheid wordt de Epley manoeuvre toegepast. Dit is een serie bewegingen die in een bepaalde volgorde worden toegepast, afhankelijk van de zijde waar de BPPD zich bevindt. Met deze oefening wordt het gruis in beweging gezet, waardoor de duizeligheid vaak al snel afneemt. De therapeut doet deze oefening samen met u en vervolgens kunt u de oefening zelfstandig thuis doen.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Het is belangrijk om uw dagelijkse bezigheden gewoon te blijven uitvoeren, ondanks de duizeligheid. Vaak gaat een aanval na een paar minuten vanzelf weer weg.

Daarnaast zal het doen van de Epley-oefening u goed helpen. Bij de helft van de gevallen waarbij deze oefening wordt toegepast, zal de duizeligheid snel afnemen.

Als u de klacht ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.