Frozen shoulder

Meer informatie over Frozen shoulder:

Bij een frozen shoulder raakt het gewricht ontstoken en gaat het gewrichtskapsel verdikken, Bij een primaire frozen shoulder is de oorzaak niet duidelijk. Een secundaire frozen shoulder ontstaat als reactie op bijvoorbeeld een ongeluk of een operatie. Mensen met schildklieraandoeningen, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten of de ziekte van Parkinson of  hebben een groter risico op een secundaire frozen shoulder.

Young man having shoulder joint pain

Achtereenvolgens doorloopt een frozen shoulder 3 fasen:

  • de bevriezingsfase, ook wel ontstekingsfase,
  • de bevroren fase
  • de ontdooi fase.

Zonder behandeling kan dit 2-3 jaar duren.

Als gevolg van de ontsteking krijgt u pijn, vaak gelokaliseerd aan de buitenzijde van de bovenarm. Liggen en slapen kunnen een probleem zijn. Na verloop van tijd gaat de schouder steeds vaster zitten, in het begin kunt u nog compenseren vanuit uw schouderblad maar na verloop van tijd lukt dat niet meer volledig. U kunt hierdoor ook nekklachten en hoofdpijn krijgen. Dagelijkse bewegingen als aan- en uitkleden worden moeilijk. U kunt niet meer goed met uw hand boven borsthoogte komen. Abrupte bewegingen kunnen felle pijn geven die nog lang na zeurt.

Door de pijn en beperking beweegt u minder en verliest u spierkracht.

Indien in de juiste fase op de juiste manier wordt behandeld kan dit sterk worden ingekort. In de bevriezingsfase is het soms nodig een spuit te laten zetten. Dit zal vooral gebeuren als de pijn ondraaglijk is en ontstekingsremmers niet helpen. Het is in die fase vaak ook moeilijk om te liggen en door te slapen. Iets dat veel energie kost en het herstel niet bevordert. De behandeling zal bestaan uit adviezen met betrekking tot slaaphouding en het voorkomen van pijn en overbelasting. Verder kunnen technieken als bindweefselmassage de ontsteking tot rust brengen.

Zodra de bevroren fase in aangebroken kan er geoefend worden om de beweeglijkheid en spierkracht te herstellen. Dit moet gedoseerd gebeuren om een terugval in de ontstekingsfase te voorkomen.

Tijdens de ontdooi fase kan intensief geoefend worden en merkt u dat u weer snel mobieler en sterker wordt.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Voorkom overbelasting of trauma’s aan uw schouders. Bij beginnende schouderklachten: blijf bewegen. Bij toenemende klachten; blijf bewegen binnen de pijngrens. Zorg dat u pijnvrij kunt liggen en slapen, uw fysiotherapeut kan hierbij adviseren.