Gescheurde enkelbanden

Meer informatie over gescheurde enkelbanden

Enkelbanden zijn bandjes die botten met elkaar verbinden, in de enkel lopen ze aan de voorzijde en de buitenzijde van de voet. Enkelbanden kunnen scheuren bij een trauma; een flinke misstap of val, het gaat vaak om onverwachte en onbeheerste bewegingen. Letsel aan de enkelbanden kunnen variëren van uitgerekt tot afgescheurd;

  • Graad 1: enkelbanden verrekken
  • Graad 2: enkelbanden inscheuren
  • Graad 3: enkelbanden afscheuren

Een uitgerekte of ingescheurde enkelband geneest meestal binnen zes weken. De eerste periode kunt u pijn hebben, deze verdwijnt meestal binnen enige weken. Voordat de zwelling helemaal weg is, gaan soms enkele maanden voorbij. Om de banden goed te laten genezen wordt vaak een (gips-)bandage of tape aangelegd. Hierdoor krijgen de banden rust en kunt u de voet toch normaal belasten. Indien de enkelbanden volledig zijn afgescheurd kan het herstel langer duren soms wel 3 tot 6 maanden.

Een helemaal afgescheurde enkelband doet niet direct ernstig pijn, maar aan een gedeeltelijke scheur kunt u flink pijn hebben. Meestal ontstaat er een zwelling op en onder de enkel en is er ook een bloeduitstorting te zien. U kunt dit herkennen aan een paarse verkleuring onder de enkel, soms tot aan de rand van de voetzool, die na 24 tot 48 uur ontstaat.

Met fysiotherapie kunnen wij direct na het trauma adviezen geven ten aanzien van belasten, koelen en rust. Daarnaast kunnen we starten met tapen of het aanmeten van een brace. In de eerste herstelfase is het van belang dat de banden kunnen herstellen en word ondersteund door middel van tape en eventueel krukken. Daarna zal met oefentherapie, verminderen van de zwelling en het opbouwen van de belastbaarheid de enkel kunnen gaan herstellen. Uiteindelijk kan de fysiotherapeut met behulp van oefeningen de enkel weer sterker maken zodat sport weer mogelijk word.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Als u binnen een aantal uren na het trauma vermoedt dat sprake is van een breuk, dan is het belangrijk om de enkel door een arts te laten beoordelen.  U kunt een breuk onder meer herkennen aan klachten als: snelle zwelling, kraken of het niet kunnen staan op de voet.

Belangrijk is dat u de adviezen volgt die u van de behandelend arts krijgt.
Daarnaast moet u direct na het trauma goed koelen, uw been hoog houden, de enkel proberen te ontzien en eventueel krukken halen.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.