Hyperventilatie

Meer informatie over Hyperventilatie

Hyperventilatie is een ademhalings- regulatie stoornis.  Het wil zeggen dat u te snel of te diep ademt. Het komt voort uit spanning en angst, vaak zonder dat u dat zelf in de gaten heeft. Ademen doen we vanzelf, afgestemd op wat we aan het doen zijn. Als we slapen ademen we rustig en als we sporten gaat onze ademhaling sneller. Bij angst of stress kan de ademhaling van slag raken. Hierin kunnen oververmoeidheid en overbelasting ook een rol spelen. Ons lichaam maakt stresshormonen aan, bijvoorbeeld adrenaline, om zich voor te bereiden op de inspanning. Bij stress en overbelasting worden deze stresshormonen ook geactiveerd. Dan gaat u vanzelf sneller ademen: u ademt dan bijvoorbeeld  alsof u aan het rennen bent, terwijl u nog op een stoel zit.

De klachten die door de hyperventilatie kunnen optreden zijn:
* Benauwdheid en duizeligheid
* Pijn op de borst en hartkloppingen
* Tintelingen en droge mond
* Hoofdpijn en misselijkheid

Hyperventilatie is geen chronische aandoening, maar afhankelijk van de oorzaak kunnen de klachten korte of langere tijd aanwezig blijven.
Over de duur van de problematiek kunnen wij geen uitspraken doen.

Hyperventilatie is niet gevaarlijk maar wel heel vervelend.

Wij kunnen met u meekijken naar uw manier van ademen en naar de stress en spanningsregulatie. Zo creëert u letterlijk meer ( adem) ruimte.

Middels Haptonomie kunt u zich meer bewust worden van de eventuele onderliggende patronen.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Als u een aanval heeft probeer rustig te blijven ademen. Bijvoorbeeld 3 seconden in- en 6 seconden uit te ademen. Vooral het uitademen is van belang Het helpt soms uzelf af te leiden door een aantal kniebuigingen te maken of hardop te zingen of lezen.

Als u de klachten ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl