Pes planus

Meer informatie over pes planus

De voet bestaat uit een heel aantal botjes doe bij elkaar gehouden word door sterke bindweefselbanden. Bij iemand die rechtop staat zijn, de hiel, de bal, de tenen en de buitenkant van de voet in contact met de grond. Bij een afdruk van een blote voet is dit te zien. Aan de binnenzijde van de voet maakt het middelste deel een welving. Dit wordt de voetboog of voetholte genoemd. Bij pes planus of in de volksmond platvoet is deze voetboog ingezakt. De platvoet wordt ook wel pes plano valgus, knikplatvoet of doorgezakte voet genoemd. Bij kinderen onder de zeven jaar is een platvoet een normaal beeld, mits deze niet te stijf is. De  voetboog is rondom het zevende jaar pas namelijk volledig gevormd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen soepele/flexibele platvoet of een stugge platvoet. Het meest komende is de soepele platvoet. Dit houdt in dat als iemand staat de voetboog doorzakt en verdwijnt. Echter als de voet opgetild wordt is de voetboog weer zichtbaar. Bij stugge platvoeten verdwijnt de voetboog bij staan en wordt de voetboog niet zichtbaar als de voet opgetild wordt. Vaak is dit een uiting van een aangeboren afwijking. Een platvoet kan verschillende oorzaken hebben:

  • Slijtage (artrose)
  • Na een botbreuk, ontwricht sprongbeen, ongeval
  • Vergroeien van twee voetbotjes, een familiare aandoening.
  • Inzakking van de voet door een zenuwafwijking (neuro-artropathie)
  • Andere neurologische aandoeningen zoals spasticiteit en verlammingen
  • Slappe banden zoals bij een bindweefselziekte
  • Geen duidelijke oorzaak (idiopathisch)

Omdat er veel mensen met platvoeten zijn die er geen last van hebben zijn is het niet helemaal duidelijk hoe het beeld verloopt. Bij kinderen ontwikkeld zich over de tijd een normale voetboog. Dit is meestal tussen het 7de en 10de levensjaar. Wanneer een volwassen een platvoet ontwikkeld gaat dit niet vanzelf over. Vaak zijn er geen klachten. Er kunnen verschillende behandelingen toegepast worden als er wel klachten ontstaan.

Een platvoet kan allerlei klachten veroorzaken:

  • Pijn aan de binnenzijde van de midden- en achtervoet. De klachten kunnen toenemen als de hiel verder doorzakt. Lopen kan daardoor moeilijker worden.
  • Pijnklachten aan de knieën of aan het scheenbeen.
  • Pijnklachten aan de buitenzijde van de heupen.
  • Pijnklachten aan bekken, lage rug, nek en hoofdpijn.

De behandeling hangt af van de klachten die de platvoet veroorzaakt. Het aanpassen van schoenen is meestal waar men mee start. Maar soms kan een operatie ook direct de beste behandeloptie zijn. Anders dan een operatie zou de behandeling kunnen bestaan uit, of een combinatie van:

  • Fysiotherapie: voetspierversterkende oefeningen, mobiliseren/manipuleren
  • Steunzool (bij milde platvoet, vaak wanneer er sprake is van pijn- of vermoeidheidsklachten of grotere standsafwijkingen)
  • Schoenadvies: wat stevigere schoen waarbij gelet moet worden op een stijvere loopzool en goede afwikkeling.
  • Schoenaanpassing: als de voeten een zodanige vorm aangenomen hebben dat normale schoenen niet meer passen kan men in aanmerking komen voor schoenaanpassing, aan bestaande schoenen of aanmeten van een maatschoen door de orthopedisch schoenmaker

Fysiotherapie

Echter voordat er met inlegzooltjes wordt begonnen is het verstandig om met voetspierversterkende oefeningen te starten of deze in ieder geval naast de inlegzolen ter ondersteuning te doen. Door middel van oefeningen kan de fysiotherapeut uw voetboog versterken. Bij verminderd balans kan door middel van training verbetering verkregen worden. Door het aanleren van onder andere een zo optimaal mogelijk looppatroon en balansoefeningen. Tenslotte kan ook het mobiliseren/manipuleren van de voet uitkomst geven.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Blijf niet te lang met klachten aan knieën en enkels lopen. Deze kunnen namelijk een gevolg zijn van platvoeten.

Als u de klachten ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.